ESPIGOLAR EL POBLENOU - AL LLINDAR - CAN FELIPA - ASSOCIACIÓ VEÏNS I VEÏNES POBLENOU - HIGO MENTAL

Espigolar el Poblenou és un projecte d'Higo Mental en col·laboració amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou en el marc de la iniciativa Al Llindar de Can Felipa. Consisteix en un arxiu audiovisual de materials vinculats amb el Poblenou generat a partir d’una crida oberta. L’arxiu és navegable a través d’una sèrie d’etiquetes que proposen possibles recorreguts i lectures dels seus ítems. A més a més podreu trobar una activació de l’arxiu mitjançant la sessió #18 d'Higo Mental, que ofereix un recorregut en diàleg amb altres materials d’internet. En aquest web també podreu consultar un petit diari del que ha estat el procés d’espigolatge.

Registre: ALL-20
Títol: Tercera deriva: Degradació
Autora/Realitzadora: Anna Fando
Data: 2007
Duració: 2:25
Donant: Anna Fando

Registre: ALL-2
Títol: MURAL/LOCAL · Teo Vázquez
Autora/Realitzadora: Violeta Ospina / Jiser
Data: 2020
Duració: 5:20
Donant: Irene Julve / Jiser

Registre: ALL-9
Títol: POBLENOU VII: PERE IV
Autora/Realitzadora:
Data: 2014
Duració: 4:15
Donant: Produccions La Llacuna

Registre: ALL-5
Títol: Poblenou desaparegut - Estació Poblenou
Autora/Realitzadora: Josep Maria March
Data: 1987
Duració: 2:45
Donant: Josep Maria March

Registre: ALL-4
Títol: Resum de la xerrada "Les bugaderes del Poblenou"
Autora/Realitzadora: Arxiu Històric del Poblenou
Data: 2020
Duració: 9:57
Donant: Arxiu Històric del Poblenou

Registre: ALL-1
Títol: Mantenerse (en pie)
Autora/Realitzadora: Mercedes Mangrané
Data: 2009
Duració: 2:23
Donant: Mercedes Mangrané

Registre: ALL-11
Títol: "La meva àvia m'ha donat això"
Autora/Realitzadora: Ona Queraltó
Data: 2020
Duració: 0:46
Donant: Ona Queraltó

Registre: ALL-3
Títol: Vista aèria de Poblenou 1974
Autora/Realitzadora: Enrique Tárraga. Arxiu Històric del Poblenou
Data: 2019
Duració: 4:51
Donant: Arxiu Històric del Poblenou

Registre: ALL-15
Títol: Senyal 17
Autora/Realitzadora: Tamara Cortés i altres
Data: 2020
Duració: 4:04
Donant: Tamara Cortés

Registre: ALL-7
Títol: Poblenou desaparegut. Darrera cementiri
Autora/Realitzadora: Josep Maria March
Data: 1987
Duració: 5:30
Donant: Josep Maria March

Registre: ALL-13
Títol: Acció 8M - Els nostres cossos no són un negoci (RAW)
Autora/Realitzadora: Comitè de Vaga 8M del Fort Pienc, Sagrada Família i Dreta de l'Eixample + Feministes de Poblenou (La Filadora).
Data: 2018
Duració: 2:10
Donant: Marina Freixa

Registre: ALL-10
Títol: El dia que vam decidir fer una rajola
Autora/Realitzadora: EN BOLES
Data:
Duració: 7:35
Donant: Miranda Pérez-Hita

Registre: ALL-17
Títol: Entrevista a la Mercè Tatjer
Autora/Realitzadora: Anna Fando
Data: 2007
Duració: 17:11
Donant: Anna Fando

Registre: ALL-6
Títol: Poblenou desaparegut - Retalls
Autora/Realitzadora: Josep Maria March
Data: 1987
Duració: 4:02
Donant: Josep Maria March

Registre: ALL-8
Títol: POBLENOU. DE LA FÀBRICA AL GRATACEL
Autora/Realitzadora: Roger Granel
Data: 2006
Duració: 30:30
Donant: Produccions La Llacuna

Registre: ALL-18
Títol: Primera deriva: Reconeixement
Autora/Realitzadora: Anna Fando
Data: 2007
Duració: 9:04
Donant: Anna Fando

Registre: ALL-12
Títol: Acció 8M - Els nostres cossos no són un negoci
Autora/Realitzadora: Comitè de Vaga 8M del Fort Pienc, Sagrada Família i Dreta de l'Eixample + Feministes de Poblenou (La Filadora).
Data: 2018
Duració: 0:54
Donant: Marina Freixa

Registre: ALL-16
Títol: Assaig General
Autora/Realitzadora: Tamara Cortés i altres
Data: 2020
Duració: 12:35
Donant: Tamara Cortés

Registre: ALL-19
Títol: Segona deriva: Canvi de paisatge
Autora/Realitzadora: Anna Fando
Data: 2007
Duració: 3:27
Donant: Anna Fando

Registre: ALL-14
Títol: Viviendas La Escocesa
Autora/Realitzadora: Ens Plantem Poblenou
Data: 2020
Duració: 1:37
Donant: Ens Plantem Poblenou

Al llindar és el programa de Can Felipa que proposa col·laboracions entre agents culturals i entitats del barri del Poblenou. El juliol del 2020 la Clàudia Elies ens va contactar per participar en la primera edició del programa en col·laboració amb l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou. Unes setmanes més tard ens vam reunir amb el Salvador Clarós, president de l'entitat, per presentar-nos, conèixer el seu funcionament i fer-li una proposta inicial de projecte: un arxiu audiovisual vinculat al Poblenou en què es tractessin interessos de l'associació i que ens permetés establir vincles amb altres continguts d'internet. Tot seguit us expliquem quin ha estat el procés de treball d'Espigolar el Poblenou.

El 17 de setembre del 2020, per la festa major de Poblenou, vam fer la presentació del projecte de creació d’un arxiu audiovisual de l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou en el marc del programa Al Llindar de Can Felipa.

La presentació va consistir en el passi del documental Poblenou. De la fàbrica al gratacel de Roger Granel a proposta del Salvador, president de l’associació. Aquesta peça la vam fer dialogar amb dos videos: la publicitat del Barcelona, posa’t guapa i la saeta de Las Kautivas de Las Kellys.

→ "Poblenou. De la fàbrica al gratacel", punt de partida de la sessió de presentació: memòries plurals sobre el barri.
→ Posa’t guapa, imperatiu sobre el cos femení… Lo de Poblenou amb les obres no va ser maquillatge, va ser una reconstrucció facial.
→ Las Kellys que treballen als “hotels de categoria” dels que es parla al documental. Són el relleu de les dones que treballaven a la fàbrica, un fenomen sovint invisibilitzat.

Del debat sorgit dels tres videos en sortiren les línies d’interès que ens han acompanyat al llarg del projecte: les transformacions urbanístiques del barri, el món del treball i l’especulació amb l’habitatge. S'ha procurat treballar la memòria des de la complexitat d’aquestes temàtiques i defugint d’una mirada romàntica del passat.

És a través dels materials que ens arriben que comencem a aterrar les necessitats del nostre projecte. Ens arriben dos tipus de materials: inèdits, peces que les persones que s’han posat en contacte amb nosaltres no han pujat prèviament a internet, i vídeos que ja formen part de l’arxiu internet. Ens han contactat tant persones a títol personal com entitats que desenvolupen la seva activitat al barri. Molts dels materials són peces que han tingut alguna funció circumstancial i que ara veuen l’oportunitat de tornar a ser mirades. Aquesta idea de reciclatge forma part dels objectius del projecte, com una aposta ecològica de l’ús de les imatges. Un cop detectats els formats en què ens arriben els materials, decidim començar a treballar en la idea d’una plataforma a la nostra pàgina web, més enllà de la pujada a internet i la custòdia dels materials.

Un cop vam tenir una idea dels materials que conformarien el nostre arxiu de treball, vam decidir apropar-nos a un nou agent del barri: l’Arxiu Històric del Poblenou. El 23 d’octubre de 2020 ens vam reunir amb l’Orestes Sánchez, qui ens va explicar que es tracta d’una associació de voluntaris nascuda el 1976 que es dedica a recollir la història del barri. El seu fons es compon bàsicament de fotografies i documents, però estan molt interessats a recollir també material audiovisual i ara són ells qui custodien els materials un cop finalitzat el nostre projecte. La reunió ens va permetre conèixer el seu funcionament, veure estratègies per catalogar el material i, també, tenir accés a algun vídeo del seu catàleg que podia completar el nostre recull.

El 22 de desembre ens vam citar amb l’Aina de la Sala Beckett i el Fernando del Centro Dramático Nacional per parlar d’una possible col·laboració entre el nostre projecte i Dramawalker Poblenou, un projecte de mediació amb el barri del que resultarà una ficció sonora per recórrer el barri. És possible que a partir del nostre arxiu es creï alguna ficció o directament que els videos recollits al llarg del procés es puguin visualitzar al mateix recorregut que faci l’espectador/oient. Que els nostres projectes puguin recollir part de la feina feta per altres projectes de caràcter cultural comunitari és fonamental per un bon ecosistema cultural als barris, que no cremi agents en un exercici d’explotació i abandonament de les xarxes veïnals.

A principis de gener de 2021 vam entregar un article per ser publicat a la revista de l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, una eina fonamental de comunicació tant de la seva activitat com de la memòria del barri i els seus conflictes latents. L’article en qüestió, que resumeix el projecte i presenta com consultar-lo a la xarxa, pot ser consultat en el número de febrer de la revista.

La darrera passa del projecte, un cop vam tenir tot el material catalogat, ha estat l’activació de l’arxiu. És aquí on Higo Mental posava en acció la seva metodologia de treball habitual. El 19 de gener de 2021 ens vam reunir a Can Felipa per mostrar els resultats del projecte amb l’assistència de moltes de les donants de materials. Per activar l’arxiu, vam realitzar una sessió d’Higo Mental en la que es creuaven els materials rebuts amb altres trobats a Internet i on les donants explicaven en primera persona les seves aportacions. Va ser una sessió rica en derives pel barri, on vam poder aprofundir en la relació entre gènere i treball i on van dialogar diverses representacions de les complexitats socials, culturals i econòmiques que hi ha darrere de qualsevol transformació urbanística.

Un projecte de:

Amb la col·laboració de:

Amb el suport de: